#OPPI18

Community Readiness

Ontario Professional Planners InstituteSymposium

October 11 & 12, 2018 | Laurentian University, Sudbury, ON

Friday, October 12

8:15am - 9:00am

Networking Breakfast

9:00am - 9:30am

Welcome and Opening Remarks

9:30am - 10:30am

Keynote: Inclusion for Success

10:30am - 11:00am

Refreshment Break

11:00am - 3:00pm

PKE1: Globurbia: Suburban Place-Making Amidst Diversity

- Located in the PKE Area
11:00am - 3:00pm

PKE2: Use of Alternative Scenarios to Incorporate Uncertainty in Forecasting

- Located in the PKE Area
11:00am - 3:00pm

PKE3: Field Ambassadors on the Road to Building Community Resilience

- Located in the PKE Area
11:00am - 12:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available.

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 

Mobile workshops:  On the go learning by bus, bike or on foot.  Pre-registration is required and some may be offered at an additional cost.

11:00am - 3:00pm

Full Day Workshop

4 hour workshop, including break for lunch
11:00am - 12:00pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
2:00pm - 3:00pm

500: Effective and Meaningful Engagement, Going Beyond the Duty to Consult

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

501: Assessing Community Readiness: Implement Ag System in GGH & Beyond

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

502: Community Wellbeing – a framework for planning and design

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

503: Planning for the Next Generation: A School Board Perspective

- Fishbowl Discussion
Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

505: Planning for Electricity Infrastructure Resiliency

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

506: Growing Up: Planning for Children in Vertical Communities

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

Ignite Sessions

These sessions feature 15 minute presentations.


11:00am - 11:15am

507A: Thomas Fuller in the Digital Age: The Adaptive Reuse of the Old Post Office in Cambridge, Ontario

Ignite Session (15 minute presentation)
11:00am - 1:00pm

Mobile Workshops

A variety of options will be available - on foot or by bus- some will be an additional cost.
11:00am - 1:00pm

MW3: Living with Lakes - Challenges and Opportunities

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop
11:00am - 1:00pm

MW4: Sudbury – the Emerging Downtown

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop
11:00am - 2:00pm

MW5: Planning to Create Public Realm Improvements (infrastructure and community resiliency)

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop - Lunch Provided
12:00pm - 2:00pm

Networking Lunch

- *Limited sessions happening concurrently.*
12:00pm - 2:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available.

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 

12:00pm - 2:00pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
1:00pm - 2:00pm

601: Tackling Climate Change Together!

Interactive 60 (1 hour presentation)
1:00pm - 3:00pm

606: Laurentian University – a Campus Master Plan

- Session Room: 1:00-2:00, Walking Tour: 2:00pm - 3:00pm
12:00pm - 2:00pm

Interactive 30

These sessions feature 30 minutes of interactive content.
12:00pm - 12:30pm

604A: The LaSalle Boulevard Corridor Plan and Strategy

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:30pm - 1:00pm

605: Planning Around the ION: catalyzing investment, placemaking & community resiliency

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:00pm - 2:00pm

Ignite Sessions

These sessions feature 15 minute presentations.
12:00pm - 12:15pm

608A: Understanding The Startup-Economy: A Top 25 Startup-Ecosystem Perspective

Ignite Session (15 minute presentation)
12:30pm - 12:45pm

608B: Tenanting Main Street in Rural Ontario

Ignite Session (15 minute presentation)
2:00pm - 3:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available.

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 

Mobile workshops:  On the go learning by bus, bike or on foot.  Pre-registration is required and some may be offered at an additional cost.

2:00pm - 3:00pm

700: Zoning for the Future

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

701: Planning to be a better Planner under Bill 139

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

702: Integrated Infrastructure Planning for Community Readiness

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

703: Planning for Economic Opportunities Outside of Ontario’s Large Urban Centres

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

704: Innisfil Transit: Powered by Uber

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

705: Biodiversity Offsetting Challenges and Opportunities in a Changing World

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

Ignite Sessions

These sessions feature 15 minute presentations.
2:00pm - 2:15pm

706A: Building Electric Vehicle Infrastructure Across Ontario

Ignite Session (15 minute presentation)
2:40pm - 2:55pm

706C: A Closer Look at the Northern Ontario Multimodal Transportation Strategy

Ignite Session (15 minute presentation)